İşletmeler yüksek finansman politikasını kaldıramaz

Date:

İş dünyasının finansmana erişim, vade ve yüksek finansman maliyetlerinde yaşadığı sorunlara dikkat çeken Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, işletmelerin bu yüksek finansman maliyet politikasını kaldıramayacağını belirtti. Çakırmelikoğlu: “Dar sermaye ile bu ülkenin yükünü çeken küçük ve orta ölçekli işletmeler, faizlerin yüksekliği nedeniyle maliyetlerini karşılayamama gerekçesiyle kapanma ya da konkordato sürecine girmişlerdir

Finansmana erişimde yaşanılan sorunlar kadar, finansmandaki yüksek maliyetlerin bugün şirketlerin borç alacak hanesinde makasın borç lehine açılmasına neden olduğunu öne süren Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çakırmelikoğlu,” Uzunca bir süredir, kredi koşulları özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeleri nakit finansman yönetimi açısından zorlamakta ve gelen rapor ve bilançolarda bu durum daha net gözlenmektedir. Firmaların finansmana erişim sorunu sadece yatırım yapma kapasitesini etkilemediği gibi, nakit yönetim becerisi makasının daralması sonucu mevcut üretim ve hizmet hedeflerinin yerine getirilme noktasında da önemli bir engel olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca bilançolardaki veriler işletmelerin içinde yer aldığı finansman skalasını daha net ortaya koymaktadır. Ülkemizdeki kriz yönetimi işletmelerimizin maliyet ve performans hedeflerini her geçen gün eritmektedir. Bugün enflasyonun baskılanması için uygulanan programın ardından işletmelerin ayağa kaldırılması için daha maliyetli bir reçetenin ortaya çıkmasına mani olunması gerekmektedir. Çözüm ise maliyeti düşük finansmana erişimin işletmelerin kullanımına sunulmasıdır.”

Finansman maliyetlerinin düşmesinin üretim maliyetlerini, dolayısıyla üretimden tüketime satış maliyetlerini de aşağı çekeceğini ifade eden Çakırmelikoğlu: “Dar sermaye ile bu ülkenin yükünü çeken küçük ve orta ölçekli işletmeler, faizlerin yüksekliği nedeniyle maliyetlerini karşılayamama gerekçesiyle kapanma ya da konkordato sürecine girmişlerdir. Geçmiş yıllarda finansman maliyetleri işletmeleri bu düzeyde rahatsız etmezken, bugün istihdam maliyetlerine yakın bir seviyeye ulaşılmıştır. Bu kapsamda ihracatı olmayan işletmelerle yapılan toplantı ve analizler, faizlerin en kısa sürede makul seviyelere çekilmesi gerektiğini ortaya koymuştur.” dedi.

Satılmayan ürünlerden vergi alınmamalı

 

Satılmayan ürünlerden vergi alınmamasını da isteyen Çakırmelikoğlu, enflasyon muhasebesi nedeniyle işletmelere ek vergi yükünün kabul edilebilir olmadığını ifade etti. Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, “Nefes almakta zorlanan esnafımızın enflasyon muhasebesi gerekçesiyle ek vergiye tabi tutulmasına dur denilmelidir. Bu ekonomik dar boğazda işletmelere çıkan ek vergi kabul edilebilir olmadığı gibi, enflasyon muhasebesi uygulaması ise daha önce ifade ettiğimiz gibi belirli bir ciro kriterine tabi tutulmalıdır. Unutulmamalıdır ki, satılmayan üründen vergi alınmamalıdır.” dedi.

Enflasyon Muhasebesi Geçici Vergi Dönemlerinde Uygulanmamalı

 

Enflasyon muhasebesinin genel şablonu hakkında bir değerlendirmede bulunan ve bu uygulamanın revize edilmesi gerektiğinin işletmelerden gelen tepkiler doğrultusunda daha net anlaşıldığını ifade eden Başkan Çakırmelikoğlu, enflasyon muhasebesinin geçici vergi dönemlerinde uygulanmasının doğru bir karar olmadığını belirterek “İşletmelerimizin gelir gider dengesini olumsuz etkileyen enflasyon nedeniyle talep edilen enflasyon muhasebesi belirli şartlar altında yılda bir kez ve ek vergi uygulaması getirmeden planlanmalıdır. Yüksek enflasyon sonucu oluşan sanal kazançların vergi yükünden kurtarmak için enflasyon muhasebesi istendi. Ancak geldiğimiz aşamada bu uygulama birçok işletmemize ilave vergi yükü getirmektedir. Enflasyon düzeltmesiyle ortaya çıkacak farklardan dolayı işletmelere ek vergi çıkması, vergi adaletini zedeleyebilecek bir uygulama içermektedir. Ekonomi ve vergi gelirlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması hedefiyle enflasyon muhasebesi sadece verisel bir işlem olarak kalmalıdır.’’ dedi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

spot_imgspot_img

Popular

Daha Fazla İçerik
Daha Fazla İçerik

Dış ticaret haddi Ocak ayında 87,9 olarak gerçekleşti

2024 yılı Ocak ayında 86,9 olarak elde edilmiş olan...

Tüketici güven endeksi 85,9 oldu

Tüketici güven endeksi, Şubat ayında 82,1 iken Mart ayında...

2025’in ilk 2 ayında kurulan şirket sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 azaldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2025’in Ocak ve...

Bakan Bayraktar: “Gabar’da üretim 80 bin varile ulaştı”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’deki petrol...