Türkiye Raylı Sistemler AŞ, İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl açıklanan Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde önceki yıla göre 64 basamak birden yükselerek 2023 finansal verileri doğrultusunda sanayinin dev şirketleri arasındaki yerini sağlamlaştırdı.
TÜRASAŞ, satış hasılatı, brüt katma değer, öz sermaye, dönem karı ve ihracat tutarı gibi kriterler değerlendirilerek belirlenen sonuçlara göre ISO 500 listesinde yer alan 9 kamu kuruluşundan birisi oldu.
Demir yolu sanayinde 100 yılı aşan tecrübe ve bilgi birikimiyle ülkemizin raylı sistemler imalat sektöründeki en büyük temsilcisi olan TÜRASAŞ, 3 bölge müdürlüğünde yaklaşık 4 bin personelle toplam 370 bin metrekare kapalı alanda milli ve yerli teknolojiler geliştirmeye ve üretmeye devam ediyor. Türkiye Raylı Sistemler AŞ, TÜRASAŞ’ın üretimini tamamladığı Milli Yük Vagonu, Milli Elektrikli Tren seti yanı sıra Eskişehir-5000 Elektrikli Anahat Lokomotifi ve Milli Elektrikli Hızlı Treni ile ilgili çalışmaları da devam ediyor.
Yeni koşullara hızla uyum sağlayan fabrikalarda yerli ve milli ürünlerin imalatına devam eden TÜRASAŞ, tasarım hızı saatte 176 kilometre olan Milli Elektrikli Tren setinin uluslararası standartlarda üretiyor. Avrupa Birliği Demir yollarında Karşılıklı İşletilebilirlik Sertifikasına sahip (TSI) setler, ihtiyaca göre bölgesel ve şehirlerarası çalıştırılmak üzere 3’lü, 4’lü 5’li ve 6’lı araç sayısına sahip olarak üretilebiliyor. 5 araçtan oluşan her set 324 yolcu taşıyor.
Milli Elektrikli Hızlı Tren 2025’te Raylara İniyor
Saatte 225 kilometre hıza uygun ve 8 araçlı olarak üretilecek Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti’nin tasarım çalışmalar da final aşamasında 584 yolcu taşıma kapasiteli trenin tasarım sürecinin yüzde 90’ını tamamlayarak prototip üretimine yönelik süreçleri başladı. İlk prototip montajı 2024 yılı sonunda bitecek ve Milli Elektrikli Hızlı Trenini, 2025 yılında raylarda göreceğiz.