En acı hasat: Maraş biberinde 50 bin ton üretim

Date:

Türk mutfağının vazgeçilmez tadı, aynı zamanda ilaç ve kimya sektöründe de kullanılan biber, tarlada toplandıktan sonra kurutulmaya bırakılıyor. Tarlada makinelerle ve elle tek tek toplanan biberler sergilerde kurtulup kentteki fabrikalarda işlendikten sonra sofraları süslüyor. Türkiye’nin biber üretiminin yüzde 13,10’unu Kahramanmaraş karşılıyor. Pazarcık Narlı ve Türkoğlu ilçesinin birçok köyünde 25 bin dekarda ekilen acı Maraş biberinden 50 bin ton yaş biber elde edildi.

Fabrikalara gönderilerek belirli işlemlerden geçen 50 bin ton yaş biberden 12 bin 500 ton baharatlık pul (yaprak) biber elde edildi. Tescilli Maraş biberi aroması, rengi ve farklı tadıyla sofralarda yerini almaya başladı.

İlkel tarımdan modern tarıma geçen kentte bibercilik önemli bir sektör. Binlerce çiftçinin ekim yaptığı bereketli topraklarda, çevre illerden gelen tarım işçileri de istihdama katkı sağlıyor.

Maraş biberinin yüzde 50’si ihracata giderken, geri kalan kısmı Türkiye’nin tüm illerine pazarlanıyor. Çiftçi Hakan Elmalı, “Tarladan toplanan biber şu anda sergide kurutma halinde, daha sonra fabrikadan geçirilen işlem sonrası sofralara gider. Yemeklere ayrı bir lezzet veriyor. Sahte ürünlerin toplanması ve vatandaşların almaması lazım. Biber dünyanın dört bir yanına da gönderiliyor” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

spot_imgspot_img

Popular

Daha Fazla İçerik
Daha Fazla İçerik

Turfanda hasat edilen domates serada 28 TL’den alıcı buluyor

Hatay’da çiftçiler tarafından serada yetiştirilerek hasat edilen domates 28...

Kira geliri elde eden mükellefler dikkat

Erzincan Defterdarı Ramazan Özdemir kira geliri elde eden mükelleflerle...

Tatlıcılarda Ramazan bereketi

Bolu'da iftar sonrası tatlı keyfi yapmak isteyen vatandaşlar, tatlıcılara...

Ons altın 3 bin doların üzerini gördü

Ons altın 3 bin doların üzerine çıktı, gram altın...